Хинкали – това е национално грузинско блюдо и е ужасно вкусно. Това ястие много наподобява пелмените.
Какво представлява хинкали?
Хинкали е традиционно ястие на кавказката кухня. В действителност, те приличат на руски пелмени или на украински кнедли, но въпреки това се различават от тях по форма и съдържание.
Първоначално жителите на планинските райони на Кавказ са използвали като пълнеж месо от овце и планински кози. То трябва задължително да бъде прясно. След клане трупното месо се накълцва на много ситно с големи и остри ножове почти до вид на кайма.
Традиционните хинкали се приготвяли само от месо, в което обикновено се добавяли сол и черен пипер, а понякога и див копър, който придавал специален пикантен вкус на ястието. Днес, пълнежът може да съдържа зелени подправки, някои слагат и лук, а от това месото става още по-сочно.
Тестото трябвало да бъде прясно, а в подготовката му, нямало абсолютно нищо сложно. То трябвало да се разточи и да се нареже на парчета. В средата на всяко кръгло парче кавказките жени поставяли част от предварително подготвения пълнеж.
След това хинкалите се завивали. А това изисквало определени умения. Смятало се, че завиването – е цяло изкуство. Колкото по-голям брой гънки се образували, толкова по-високо оценявани били кулинарните умения на домакинята. След опаковане на парчето тесто се получавала малка торбичка.
Много важно било торбичката да се завие толкова плътно, че в процеса на готвене да се образува месен бульон вътре, който в никакъв случай не трябвало да изтича навън.
Хинкали се сварявали на огън в леко подсолена вода. Като цяло, всичко е много просто и в същото време изключително вкусно!
Днес, това ястие се приготвя в различни страни, така че изискванията за подготовката и използваните съставки са се променили малко. Например, агнешкото или ярешкото се заменя с говеждо месо (най-добре е да се смеси със свинско месо, за да стане плънката по-сочна и нежна).
Размерите на торбичките могат да варират от малки (с размерите на орех) до големи с размерите на чиния. Днес, всеки уважаващ себе си готвач има своя запазена рецепта и използва своите малки хитрости при приготвянето на това уникално ястие.
Как да приготвим хинкали?
Как се приготват тези вкусни и пикантни хинкали? Нищо сложно няма в това. Процесът може да се раздели на три етапа: подготовка на плънката, приготвяне на тестото и варене. Нека разгледаме всеки един от етапите по-подробно.
Необходими продукти:
• 500 грама месо (най-добре е да се използва смес от свинско и говеждо месо)
• 1 глава лук
• 50-100 грама месен бульон
• 1 връзка копър
• 1 връзка кориандър
• 1 връзка магданоз
• щипка черен пипер
• сол на вкус.
Приготвяне:
1. Най-напред месото трябва да се направи на кайма. Но за тази цел е по-добре да не се използва месомелачка, тъй като истинските ценители обичат да усещат вкуса на истинско месо. Така че първо трябва да се нареже филето на парчета. Сега вземете голям нож за кълцане и фино накълцайте месото,
докато не получите кайма, в която все още трябва да се усещат малки парченца от месо (така че не прекалявайте, не ни е нужна каша).
2. Обелете и нарежете лук на много ситно. Той просто трябва да се превърне почти на каша, така че можете спокойно да използвате месомелачка или пасатор. Добавете получената маса в плънката.
3. Изсипете бульона в купата с месото. Необходимо е първо да го загреете, за да стане горещ (но не да заври!).
4. Измийте добре всички зелени подправки и ги нарежете на ситно, а след това ги добавете към останалите съставки на плънката в купата.
5. Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте всичко добре и оставете за половин или един час, за да може месото да отдели сок и да попие бульона (така то става меко и нежно). И така, плънката за хинкали е готова.
Тестото се приготвя много просто и лесно, така че да се справи с тази задача ще може всяка домакиня, дори и най-неопитната.
Необходими продукти за тестото:
• 500 грама брашно
• 1-1,5 чаши вода
• 1-2 яйца
• малко сол.
Как се приготвя?
1. Първо пресейте брашното през сито. Така ще се избегне образуването на бучки по време на месене.
2. Подгответе гладка и доста обширна площ, тъй като тестото трябва се меси на нея, а не в тенджера или на плоча.
3. Поръсете брашно върху масата (или на голяма дъска за месене, ако не искате да цапате масата).
4. Направете една вдлъбнатина в средата на купчината брашно.
5. В образувалата се ямка счупете яйцето и внимателно сипете водата. Можете веднага да добавите и солта.
6. Започнете внимателно и бавно да месите тестото. Това може и трябва да бъде направено само с ръцете. На първо място, по друг начин няма и да се получи, и второ, защото така вие влагате в ястието топлината на ръцете си, буквално цялата си душа. В този случай, безвкусни хинкали просто е невъзможно
да се получат.
7. Така, тестото е готово. Разточете го. Ако площта на повърхността не позволява това, първо го нарежете на малки парченца (примерно с размера на два ореха) и разточете всяко по отделно. Пластът трябва да е тънък, но не прекалено (иначе тестото ще се скъса).
Последният етап
И така тестото и плънката са готови и сега е нужно да се съединят. За да направите това в средата на всяко парче сложете по малко от плънката, съберете краищата на тестото и ги притиснете в горната част, залепяйки ги внимателно. Ще се получи една торбичка.
Топлинна обработка
Ако сте решили да направите това ястие у дома, най-добре е хинкалите да се сварят. За да направите това, поставете голяма тенджера с вода на огъня. Когато заври, започнете да пускате хинкали във водата. Но това трябва да се прави по специален начин и много внимателно. Първо, поставете една
торбичка в решетъчна лъжица и я потопите във врящата вода, задръжте за малко и след това я пуснете. Ако не направите това, то пуснатото във врящата вода тесто просто залепва за дъното на тенджерата, поради което обвивката се поврежда.
По същия начин се процедира и с останалите торбички. Варят се до готовност. Как да определите колко? Това е много просто. Когато всички торбички изплуват на повърхността, означава че са готови. Това отнема около 5-10 минути (в зависимост от размера им).
Но ако не искате да ги варите, можете да приготвите хинкали в уред за готвене на пара (много домакинства разполагат с такъв). За това е нужно да поставете торбичките на достатъчно разстояние една от друга и да зададете на таймера половин час или 40 минути.
Някои предпочитат да приготвят това ястие в мултиварка. За да направите това, вие трябва да изберете режима на готвене на пара и да поставите всички торбички върху специалната решетка. Настройте таймера на 40 минути.
Заслужава да се отбележи, че хинкали не могат дълго да се съхраняват в суров вид, тъй като бульонът може да се вкисне. Но можете да ги замразите.
Как да ги сервирате?
Как се сервират хинкали? Те могат да бъдат отнесени към ястията, които са вкусни само пресни и задължително горещи. Така че веднага след като ги сварите, ги поставете в чиния и ги сервирайте на масата (можете да ги украсите със стрък зеленина). Обикновено това ястие се консумира без сосове. Може само да добавите малко червен пипер.
Хинкали се ядат също задължително горещи (разбира се, да ви изгарят езика и небцето не е необходимо, но и не трябва да чакате дълго време). В Кавказ, това ястие се яде изключително само с ръце, тъй като при пробождане с вилица целият бульон изтича (а в действителност в него е най-хубавото), а да се вземат торбичките с лъжица просто е неудобно.
Първо трябва леко да се отхапе малко на едно място от торбичката и да се изпие бульона веднага, в противен случай после няма да успеете да направите това. И едва тогава вече може да се ядат самите хинкали.
Вижте във видеото как точно се приготвя: