Таквоа руло с херинга едва ли сте яли, но става много нежно и вкусно и нито един от феновете на тази риба няма да остане безразличен!
Първо си пригответе всички съставки. Нарежете лука на ситно.
Таквоа руло с херинга едва ли сте яли, но става много нежно и вкусно и нито един от феновете на тази риба няма да остане безразличен!
Първо си пригответе всички съставки. Нарежете лука на ситно.
Филирайте херингата и я нарежете на едро. Две големи парчета риба ще ви бъдат достатъчни. Ако херингата е твърде солена, най-добре е да я накиснете от по-рано в мляко или чай. Имате нужда от добра херинга, голяма, леко осолена, богата на мазнини.
Нарежете на кубчета 2-3 кисели краставички. За да получите лек “крем” в последствие, можете да почистите кората на краставиците.
Подгответе яйченото масло. За него ви трябват 200-250 грама краве масло. Разбийте го, както приготвяте крем за торта, докато стане въздушно и побелее. Отделете около 5 минути за работа с миксера.
Продължете да разбивате, смесвайки маслото с настърганите яйца, нарязаните кисели краставички и добавете малко нарязан копър. Ако херингата е слабо осолена можете да добавите дори и щипка сол. Опитайте получилия се нежен и вкусен “крем”.
Готовото масло поръсете със зелен лук. Става много вкусно и със зелен чай.
Вече идва моментът да започнете събирането на руло. За да направите това, нарежете зелени подправки. Много вкусно става със смес от копър, магданоз и зелен лук.
Отрежете и разстелете парче фолио на масата. Изсипете върху фолиото нарязаните зелени подправки във формата на квадрат или правоъгълник.
Върху подправките разпределете нарязаните филета херинга с помощта на вилица или лъжица (както предпочитате).
Отгоре разпределете “крема”. Не се престаравайте, тъй като парчетата от херинга могат да “изскочат” и ще си намерят място сами.
Е, сега можете да използвате фолиото, като леко завиете всичко на руло. Не бързайте. Всяка страна се опитайте да бъде плътна и равна по цялата дължина на рулото, като я придържате с ръка.
Затегнете фолиото по-плътно, краищата ги завържете и сложете рулото да се охлади в хладилник за най-малко 4 часа. Оставете го там през нощта.
На следващия ден вашето руло е готова за рязане. Искаме да ви предупредим. Използвайте обикновено краве масло. Така, когато започнете да режете рулото то няма да започне да се разпада. Също така преди да започнете работа, оставете маслото в продължение на 20 минути леко да се размекне или го нарежете с претоплен нож, потопен в чаша гореща вода.
Всяка филийка руло, веднага поставяйте в съда, в който ще сервирате. И след това, преди самото сервиране, сложете парчетата в хладилника, за да бъдат добре охладени и “стегнати”.
Когато дойде време да приготвяте масата, можете да сервирате директно рулото от хладилника. Чрез разбития “крем” рулото става много нежно и вкусно и нито един от феновете на херингата няма да остане безразличен.