Може да харесвате чийзкейк , Тирамису или други сладкиши с извара и прясно сирене , но този сладкиш е нещо по-различно и специално. Получава се нещо невероятно ефирно и въздушно.
Продукти:
1 кг безсолна фина извара (или сирене тип Филаделфия)
1 яйце
8 белтъка
8 жълтъка
225 гр.
375 гр. пудра захар
2 ванилии
3 с.л. нишесте
100 гр. стафиди
250 гр. брашно
щипка сол
Приготвяне:
125 гр. размекнато масло се разбиват с 125 грама пудра захар. Добавя се 1 яйце и ванилията, и се разбърква. Брашното се пресява. Замесва се тесто, което след това се слага в хладилника за около час.
Малко повече от половината от тестото се разточва с размера на формата/тавата. Слага се върху хартия за печене. Набожда се с вилица на няколко места. Формата се слага в хладилника за половин час.
Когато основата се охлади, се пъха във фурната, предварително загрята на 180 градуса и се пече в продължение на 12-15 минути.
Приготвя се плънката. Изварата се претрива през сито. Разбива се в блендер до получаване на пухкава маса.
След това се разбива останалото меко масло с 200 грама пудра захар.
Продължавайки разбиването, в сместа се добавят по един жълтък и една супена лъжица извара, докато жълтъците и изварата свършат.
Белтъците се разбиват с щипка сол. Добавят се 50 г пудра захар и се разбива до гъста пяна. Добавят се стафидите и нишестето.
Белтъците се добавят внимателно към изварената смес, като се разбърква бавно.
Готовият крем се поставя във формата върху изпечената кора.
Останалото тесто се разточва тънко. Нарязва се на ивици и те се подреждат на решетка върху плънката.
Формата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути. Фурната се изключва, леко се открехва вратата и сладкишът се оставя да престои един час.