Откакто ги замразявам правилно, вече нямам провали с патладжаните, а туршията ми става бомба! Лесно е:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Откакто ги замразявам правилно, вече нямам провали с патладжаните, а туршията ми става бомба! Лесно е:
Откакто ги замразявам правилно, вече нямам провали с патладжаните, а туршията ми става бомба!...
9276
Откакто ги замразявам правилно, вече нямам провали с патладжаните, а туршията ми става бомба! Лесно е:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Заради съдържанието на соланин, който между другото се съдържа в картофите и идоматите, патладжаните в продължение на много време са смятани за вредни за човешкото здраве.

Скорошни проучвания, обаче, доказаха, че консумирани в приемливи количества не само не са вредни, а дори са препоръчителни при редица заболявания. Освен това са диетични и съдържат редица ценни антиоксиданти.

Днес ще ви разкажем как правилно да си ги замразите, така че да изтраят до зимата:

Замразяване на патладжани
патладжани

Мнозина предпочитат този вариант като най-бърз и ефикасен. За целта измийте патладжаните, нарежете ги на ленти или кръгове, но без да ги белите. Посолете и ги оставете за около 30 минути в гевгир, за да се отцеди горчилката. Ще искате да са полуготови, така че веднага да ги пуснете в гозбата, трябва предварително да ги бланширате.

Бланширането става като пуснете нарязаните патладжани във вряща подсолена вода за 2-3 минути, след което веднага ги извадите и ги охладите. Независимо, обаче, дали ще са бланширани или не, задължително ги оставете да се отцедят или още по-добре ги подсушете с кухненска хартия. После напълнете с готовата продукция найлонови пликчета, затворете плътно и надпишете. Пъхнете в подходящото отделение на фризера.

Туршия от патладжани
туршия от патладжани

Любимият вариант на повечето хора. Туршия или кьопоолу - както ги предпочитате. Ако си нямате любима рецепта, ви предлагаме една изпитана и много лесна за изпълнение туршия от патладжани:

Необходими продукти: 

2 кг патладжани

3 големи глави чесън

няколко стръка прясна целина

1 връзка магданоз или копър

60 мл оцет

 няколко зърна черен пипер

сол на вкус

по желание - 30 гр.  мед

Начин на приготвяне: 

Измийте патладжаните, нарежете на кръгчета и бланширайте във вряща вода за 2-3 минути. След това хубаво ги отцедете и ги подредете плътно в буркани, като поставите между тях по няколко обелени скилидки чесън и всички останали подправки без оцета. С него залейте съдържанието на бурканите накрая и по желание добавете меда, предварително разтворен в малко вода. Затворете добре бурканите и ги стерилизирайте за 15 мин.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft