Скорошни проучвания, обаче, доказаха, че консумирани в приемливи количества не само не са вредни, а дори са препоръчителни при редица заболявания. Освен това са диетични и съдържат редица ценни антиоксиданти.
Днес ще ви разкажем как правилно да си ги замразите, така че да изтраят до зимата:
Замразяване на патладжани
Мнозина предпочитат този вариант като най-бърз и ефикасен. За целта измийте патладжаните, нарежете ги на ленти или кръгове, но без да ги белите. Посолете и ги оставете за около 30 минути в гевгир, за да се отцеди горчилката. Ще искате да са полуготови, така че веднага да ги пуснете в гозбата, трябва предварително да ги бланширате.
Бланширането става като пуснете нарязаните патладжани във вряща подсолена вода за 2-3 минути, след което веднага ги извадите и ги охладите. Независимо, обаче, дали ще са бланширани или не, задължително ги оставете да се отцедят или още по-добре ги подсушете с кухненска хартия. После напълнете с готовата продукция найлонови пликчета, затворете плътно и надпишете. Пъхнете в подходящото отделение на фризера.
Туршия от патладжани
Любимият вариант на повечето хора. Туршия или кьопоолу - както ги предпочитате. Ако си нямате любима рецепта, ви предлагаме една изпитана и много лесна за изпълнение туршия от патладжани:
Необходими продукти:
2 кг патладжани
3 големи глави чесън
няколко стръка прясна целина
60 мл оцет
няколко зърна черен пипер
сол на вкус
по желание - 30 гр. мед
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните, нарежете на кръгчета и бланширайте във вряща вода за 2-3 минути. След това хубаво ги отцедете и ги подредете плътно в буркани, като поставите между тях по няколко обелени скилидки чесън и всички останали подправки без оцета. С него залейте съдържанието на бурканите накрая и по желание добавете меда, предварително разтворен в малко вода. Затворете добре бурканите и ги стерилизирайте за 15 мин.