Ето как да си направите сами съд за пара и да се насладете на любимите си ястия!
Понякога ви се иска нещо толкова силно, че просто не можете да игнорирате своето желание. Вие не се успокоявате, докато не реализирате плановете си!
Но уви, понякога се случва да не можете да реализирате идеята си, даже и след много опити.
Представете си, че искате да опитате ястие, приготвено на пара. За да направите това, е достатъчно да използвате обикновен бамбуков съд за пара.
Вие не знаете какво да правите с бамбуковия съд и как да готвите с него? Не се притеснявайте, не всичко в кухнята се нуждае от специални приспособления. И това съвсем не означава, че трябва да забравите за желаното от вас ястие. Можете да направите съд за пара от отпадъчни материали. Ще ви трябват дълбок тиган и алуминиево фолио.
Как да се направите съд за пара с ръцете си?
Пригответе дълбок тиган с капак.
Смачкайте парчета фолио на малки топки (с размерите на длан) и ги поставете на дъното на тигана, така че да можете да сложите отгоре чиния с храна, която ще се готви. Съдът с храната трябва да бъде поставен така, че да не докосва дъното на тигана.
След като сложите фолиото, сложете и чинията с храна отгоре.
Сега, напълнете съда с вода, затворете капака и включете котлона.
Вместо отделни топки можете да използвате плътно парче от фолио. По този начин е възможно да приготвите задушени месо, риба и зеленчуци. Най-важното нещо е да предотвратите проникването на вода в съда.
За да се разпредели температурата равномерно, имайте предвид, че между фолиото трябва да има няколко отвора в импровизираното дъно, за да работи всичко правилно.