Сигурно няма домакиня, която да не знае как се прави мусака - картофи, кайма, домати, подправки и готово! И все пак, ако сте хапвали това традиционно нашенско ястие още от детските си години, сигурно вече ви е втръснало. Искате ли да опитате нещо ново? Готово! Днес ще ви дадем супер идея, как да разнообразите традиционната мусака и да я приготвите така, че и най-карпизният ви гост да си оближе пръстите.
Мусака в кори за баница
Продукти:
6 бр.точени кори
800 гр.картофи
600 гр.кайма смес
200 гр.домати на кубчета от консерва
1 глава лук
2 с.л.доматен концентрат
1 ч.л.чубрица
2 с.л.соев сос
60 гр.краве масло + за намазване
сол и черен пипер на вкус
За заливката:
200 гр.заквасена сметана
1 яйце
2 с.л.брашно
50 гр.кашкавал за поръсване
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Картофите се нарязват на дребни кубчета. Лукът се реже на ситно и се запържва в загрятото олио до златисто. Към него се добавя каймата и се запържва добре при непрекъснато бъркане, докато започне да се карамелизира.
Към запържения лук с каймата се добавят нарязаните картофи, около 300 мл вода, чубрицата, доматения концентрат, сол и черен пипер на вкус, доматите и соевият сос. Всичко се задушава до омекване на картофите.
Взема се лист хартия за печене и се намазва с разтопено масло. Върху него се редят една върху друга точените кори - всяка намазана предварително с масло. Хартията с корите се прхехвърля в тиган с термоиздръжливи дръжки.
В гнездото от кори се изсипва мусаката и се заравнява добре. Запича се отдолу на на котлона 2-3 минути, за да се запекат корите. През това време фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. Тиганът с мусаката се пъха във фурната и се запича за 30 минути.
Докато се пече, се приготвя заливката: смесват се брашното със заквасената сметана, яйцето, сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква до гладка смес. Готовата мусака се залива със сместа, поръсва се с настърган кашкавал и се запича за още 10-12 минути.
Приятен апетит!