Наличието на пресни билки в кухнята винаги е добра идея. Освен техните медицински свойства, те безсъмнено добавят вкус към ежедневните ястия.
Главният проблем, който имаме с пресните билки, е това как да ги запазим свежи.
Пресните билки се развалят скоро след като сме си ги набавили, освен ако нямаме градина, пълна с мащерка, мента, босилек или розмарин.
Не ги изхвърляйте.
Долу ще обясним как да го направите и ще ви разкажем за ползите, които може да ви донесе. Това е доста полезна идея, която можете да използвате ежедневно!
Ако замразя пресни билки, ще изгубят ли те свойствата си?
Всички сме наясно, че повечето растения и зеленчуци поддържат голяма част от хранителните си свойства ако ги консумираме, докато са пресни.
Въпреки това, има доста начини да консумираме ароматни билки, които ги предпазват от загуба на хранителните им свойства.
Можем да консумираме ароматни билки (например риган, босилек) в суха форма.
Етеричните масла са друг чудесен начин да ги използваме.
Също така съчетаването им със зехтин може да повиши хранителните им свойства.Замразяването изобщо не променя състава им или тяхната хранителна стойност.
Зехтинът може ли да се замразява?
Това е още един въпрос, който много от нас са си задавали. Е, отговорът е, че действително зехтинът може да се замразява, без да се променят хранителните му свойства.
Въпреки това е необходимо да запомните, че зехтинът е нужно да се консумира на същия ден, в който се размрази.
Ако го охладите, замразите отново или го оставите отвън, когато вече е размразен, за да го консумирате друг ден, тогава той няма да е годен или полезен за употреба.
Зехтинът се състои почти изцяло от олеинова киселина и започва да се втвърдява при 4 ºC.
При 0ºC в него започват да се оформят малки буци.
Това е напълно естествен процес, който не крие никакви рискове.
Замразяването не оказва влияние на състава му и запазва неговите омега-3 мастни киселини и чудесните му антиоксиданти в перфектно състояние.
Ползите от замразяване на свежи билки в зехтин
Замразяването е лесен, здравословен и ефективен процес да запазите хранителните свойства и на зехтина, и на ароматните билки.
Ако все още не сте убедени, тогава обърнете внимание на всичко, което този “трик” би могъл да направи за вашето здраве:
Това е естествена рецепта за отслабване. Здравословните мазнини и етерични масла ни карат да се чувстваме сити и ни помагат при смилането на храната.
Зехтин, комбиниран с розмарин, има противовъзпалителен ефект, което го прави подходящ за болки, причинени от артрит.
Освен това, съчетаването на зехтин и градински чай, помага в преодоляването на менструални болки.
Зехтин, смесен с ароматни билки като босилек, мащерка или розмарин, ни помага да подсилим имунната система.
Ако страдате от лошо храносмилане, метеоризъм или стомашни киселини, опитайте да комбинирате зехтин с ментови листа. Резултатът е чудесен и, най-вече, вкусен.
Как да замразим пресни билки в зехтин
Първото нещо, което е необходимо да направим, е да изберем подходящо пресни билки. Лайката и глухарчето не са много подходящи за замразяване.
По-силните билки с антиоксидантни свойства вършат по-добра работа. Долу предлагаме за пример следните билки, както и всичко, което ви трябва, за да ги замразите в зехтин.
Розмарин
Мащерка
Риган
Мента
Градински чай
Копър
Формичка за лед
Зехтин екстра върджин (за да напълните формичките за лед)
Найлонова торбичка
Как да го приготвите
След като изберете пресните билки ги измийте хубаво и ги нарежете на малки парченца. Идеята е да се побират в отделенията на формичката за лед. След това ги поставете в съответните отделения на формичката за лед. След като билките са поставени в отделенията, налейте зехтина в тях. Много е лесно. След това покрийте формичката за лед с найлоновата торбичка, тъй като това ще помогне да ги запазите по-добре. Накрая ги сложете във фризера.
На следващия ден билките и зехтина трябва да са готови. Използвайте кулинарното си въображение и се възползвайте от този чудесен източник на хранителни вещества.
Можете да използвате тези кубчета за яхнии, пюрета, супи или да ги намажете върху филия хляб за закуска.