Откакто се върнах от почивка в Турция, ме преследва вкусът му. Е, най-сетне го направих:...
15 Август 2016
190488
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Ако сте на почивка в Турция, то със сигурност поне веднъж сте опитвали гьозлеме. Това вкусно ястие се приготвя пред клиента. Зад щанда винаги има огромна опашка.
Тези, които са го опитвали, нямат търпение да си го приготвят у дома. А за онези, които никога не са яли тази вкусотия и не са чували за нея, силно препоръчваме да я направите. Между другото, може да сложите всякаква плънка. Всичко зависи от вашия вкус!
Продукти:
250 гр. брашно
150 мл вода
80 мл олио
1 с.л.
суха мая
0,5 ч.л. сол
500 гр.прясно сирене тип Моцарела (може и обикновено или кашкавал )
400 гр. спанак
масло на вкус
сол на вкус
Приготвяне:
- Пресейте брашното със солта в купа и натрошете маята вътре. Изсипете олиото и топлата вода. Замесете меко тесто, което не залепва за ръцете. Покрийте с кърпа и оставете настрана, докато приготвяте плънката.
- Сварете спанака и го оставете да се охлади. Сиренето настържете на едро ренде. Смесете със спанака. Подправете със сол.
- След това разделете тестото на 5 или 6 топки. Всяка от тях разточете на много тънка кора. Разтопете маслото. Намажете повърхността на тестото.
- Сгънете краищата на тестото, така че да се получи "плик".
- В центъра сложете от плънката.
- След това сгънете другите две страни над плънката. Натиснете отгоре хубаво с ръце.
- Намажете тиган с олио. Изпечете баничките и от двете страни до златисто кафяво.
- Готовите банички покрийте с кърпа. Нека престоят така 5 минути. Нарежете на четири парчета. Сервирайте!
Тези ароматни банички могат да бъдат поднесени със студен чай или айран. Така са най-вкусни. Може да ги хапнете като основното ястие или обилна закуска!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари