Прекрасни банички с неустоим вкус и аромат. Приготвят се лесно, необходимо е само да следвате стъпките на процедурата.
Сусамени банички
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 7 чаши брашно (от 200 мл)
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша вода (може газирана или обикновена)
- 1 ч.л. захар
- 1 чаша кисело мляко
- 2 яйца
- 10 г мая
- 1 ч.л. сол
- 200 г сусам
- 100 г масло
- 50 г мед
- 150 мл вода
- 200 г сирене или кашкавал
- тава 40х35 см
ПРОЦЕДУРА:
За измерване на съставките се използва една и съща чаша, която може да бъде чаша за кисело мляко от 180 g или обикновена чаша за вода от 200 ml. Също така е много важно всички съставки да са със стайна температура или хладки (кисело мляко, яйца, мляко, вода...)
В по-дълбок съд сложете чаша хладко прясно мляко, след което добавете вода и една чаена лъжичка захар. Добавете 10 г суха мая (една супена лъжица или едно пакетче), след което разбъркайте, за да се разтворят съставките.
След това добавете 2 яйца със стайна температура и 200 г гъсто кисело мляко или сметана. Разбъркайте добре, за да се изравнят всички съставки и да се получи хомогенна смес. След това започнете постепенно да добавяте брашното, към което сте добавили една чаена лъжичка сол.
Първо се разбърква с лъжица, а накрая се омесва добре тестото с ръка. Трябва да се получи средно меко тесто, еластично и гладко, което не лепне по ръцете. Върнете го в чиста купа, покрийте го с прозрачно фолио или торбичка, която сте намазали с олио отвътре, след това с кърпа и оставете тестото да втаса на стайна температура за около два часа.
През това време ще втаса и ще ферментира хубаво. След това изсипете тестото върху работна повърхност и го омесете внимателно, така че да можете да го разделите на две равни половини. След това всяка половина оформете на питка и я разделете на пет части.
Така ще получите десет парчета тесто, които трябва да оформите на топка. покрийте ги с прозрачно фолио, за да не изсъхнат. Вземете топка, сплескайте я леко с длан, след което с точилка разточете кора с големината на малка чиния.
Намажете цялата повърхност с разтопено на стайна температура масло, след което сложете продълговато парче сирене или кашкавал (нарязано като картоф за пържене). Прегънете кората от четирите страни, така че да се получи продълговата баница.
В по-дълбок съд се разтварят 50 г мед със 150 мл вода. Сусамът се запържва малко в сух тиган, докато заухае, след което се оставя настрана да изстине. Готовите банички се накисват първо в медения разтвор, а след това се овалват в сусама.
Подредете готовите сусамени банички в тава, покрита с хартия за печене. Резнете ги леко отгоре с остър нож, след което включете фурната да загрява на 180 градуса.
Сложете ги да се пекат за около 25 минути.
Да ви е сладко!