Откритието на сезона: мега вкусни мариновани патладжани с чесън и мед. За ден са готови:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Откритието на сезона: мега вкусни мариновани патладжани с чесън и мед. За ден са готови:
100278
Снимков материал: pixabay.com
Откритието на сезона: мега вкусни мариновани патладжани с чесън и мед. За ден са готови:

Патладжаните, наред с тиквичките, са любимите летни зеленчуци у нас. Има хиляди рецепти за консервиране на патладжани , но днес ще ви предложим да ги мариновате.

Маринованите патладжани с чесън и мед са готови за 3-5 дни, но можете да си хи хапвате и на следващия ден. Просто едва ли ще издържите да изчакате повече, защото са зверски вкусни!

Мариновани патладжани с чесън и мед

Продукти:

1. Патладжани - 5-6 броя (големи) или 6-7 средни
2. Чесън - 10 скилидки (2 глави)

Продукти за маринатата:

1. Вода - 0.5 литра 
2. 9% оцет - 80 мл. 
3. Дафинов лист - 5 броя 
4. Черен пипер на зърна - 8 зърна
5. Бахар - 4 зърна
6. Карамфил - 4 броя (може и без него)
7. Сол - 1 супена лъжица 
8. Захар - 1 супена лъжица 
9. Мед - 1 супена лъжица (пълна с качул, ако е по-гъст) 
10. Растително масло - 1 супена лъжица

Приготвяне:

патладжани

Започваме с маринатата. 

Налейте половин литър вода в тенджерата, а след това прибавете всичко от списъка: оцет, дафинов лист, черен пипер и бахар, сол, захар, мед и растително масло. 

Може да използвате течен или захаросан мед. 

Кипнете маринатата и я оставете да се охлади.

мариновани патладжани

Сега си пригответе патладжаните. 

Вземете 5 - 6 патладжана, за предпочитане не презрели. 

Обелете кората и ги нарежете на плочки по дължина с дебелина около 8 - 10 милиметра. Поръсете филийките със сол и ги оставете за 20 минути да си пуснат горчивината.

В същото време, докато маринатата се охлажда и патладжаните отлежават в сол, вземете 2 скилидки чесън, обелете ги и нарежете на тънки филийки. 

Изстискайте патладжаните от отделения горчив сок (или попийте със салфетка), след което ги изпържете в тиган до зачервяване от двете страни. 

Ако парчетата не са добре изпържени, ще бъдат жилави. А добре изпържените патладжани ще се топят в устата. 

Оставете патладжаните да изстинат.

патладжани с чесън

Вземете подходяща пластмасова кутия или друг дълбок съд (може тенджера, тавичка). 

Вземайте парче по парче от патладжаните, потапяйте ги хубаво в маринатата, за да се напоят, и ги редете в съда.

патладжани в марината

Когато поставите първия ред, поръсете всяка филийка патладжан с 2 - 3 филийки нарязан чесън. 

След това подредете още един слой патладжани и отново чесън. Така използвайте всички патладжани и приготвения чесън. 

Ако желаете, чесънът може да е и по-малко.

Залейте патладжаните с останалата марината и ги сложете в хладилника. 

По рецепта трябва да отлежат така 3 - 5 дни. 

Но може да ги опитате още на следващия ден - пак ще са вкусни. След първия ден вкусът е по-наситен, на третия ден са още по-вкусни. Но едва ли ще изтърпите дотам.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft