Човек се учи, докато е жив, са казали хората! И сме склонни да се съгласим безусловно с тази стара максима, особено що се отнася до кулинарните хитрости и тайни, които всеки ден човек може да научи в мрежата.
Турските домакини обичат да готвят и консервират в големи количества. Имат много кулинарни тайни, за които не бях чувала досега и в началото дори се съмнявах в ефективността им.
Когато правя сладко, винаги трябваше да го отпенвам, особено ако тавата беше малка и в нея имаше много плодове.
Това може да е доста досадно и трудоемко, но за щастие и за това необходимо действие си има малка хитрост, която спестява усилия и време.
Сега не правя сладко толкова често, колкото преди, но все пак го правя понякога. Понякога през зимата ми се дояжда нещо сладичко и тогава с радост отварям буркан сладко от череши - просто е несравнимо.
И така, какво съветват турските домакини , за да се отървете от пяната в сладкото ? Всъщност е съвсем просто. Когато поставите тавата (тенджерата) с плодове на огъня, изчакайте, докато масата започне да кипи. Веднага щом видите първите мехурчета, добавете малко парче масло! Изненадващо, пяната изчезва почти моментално!
Снимка: Pinterest
Тайната е във факта, че маслото създава тънък мастен слой на повърхността на сладкото, през който е по-трудно да пробият въздушните мехурчета. С добавянето на около 10 гр. масло няма да трябва да се притеснявате за пяна и няма да се налага да стоите постоянно над тавата, отпенвайки сладкото с лъжица.
Ако имате въпрос дали маслото ще повлияе на вкуса или миризмата на сладкото, ще отговоря веднага: не, няма! Маслото също не променя цвета на сиропа. Що се отнася до мазния слой, имах го в сладкото от череши с ядки, но в минимално количество. И когато сладкото се охлади напълно, слоят напълно изчезна.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest