Изследователски екип от университета в Ървайн, щата Калифорния, откри защо се пристрастяваме към пържените картофи и не можем да спрем да ги ядем, докато не свърши цялата порция, предаде италианската агенция АНСА.
Съдържащите се мазнини в тях отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марихуаната.
Калифорнийските учени, водени от италиански професор Даниеле Пиомели, изследвали реакциите на опитни мишки, след като поемали мазни храни, подобни на тези, сервирани в заведенията за бързо хранене. Проблемът възниква още при допира на храната с езика на гризачите.
Мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха.
Досега се смяташе, че "крастата" по пържените картофи и другата мазна храна от заведенията за бързо хранене е само въпрос на вкус и лакомия. Но изследването на проф. Пиомели, публикувано в американското научно списание "Протоколи на Националната академия на науките", дава химическото обяснение на безконтролната ни консумация на подобни блюда.
При другите вещества, съдържащи се в храните, като протеините например, не се наблюдава подобен "дрогиращ" ефект, отбелязва агенцията. БТА