Интересна връзка между пиенето на кафе и коронавируса откриха изследователи от Северозападния университет в Съединените щати. По всичко личи, че консумацията на тази приятна за мнозина напитка ни дава известна защитна сила срещу инфекцията с Ковид-19 .
Изминаха повече от две години от откриването на коронавируса и изследователите имаха много време да разберат не само какво причинява този патоген, но и какво укрепва човешкия имунитет.
Оказа се, че кафето дава малко тласък на имунната ни система за борба с COVID-19.
Но не само кафето има тази защитна сила. Подобни свойства са открити в варени или сурови зеленчуци - достатъчно е да се ядат само малко повече от половин порция, с изключение, уви, на картофи. Вярно е, че има храни, след ядене на които рискът от коронавирус се увеличава.
Например, по-малко от половин порция преработено месо като наденица или хот-дог дневно е достатъчно, за да увеличи риска от развитие на COVID-19. Авторите на изследването проследяват хора, които са дали положителна проба за коронавирус.
В същото време учените изобщо не са убедени, че именно кофеинът е основният компонент на защитата срещу Covid, която човек получава след пиене на кафе. Възможно е тази напитка да има някои други съставки, които я отличават от чая, които водят до този ефект.
Като цяло проучването показва значението на здравословната диета за укрепване на имунната система и допълнителна защита срещу сериозни заболявания като коронавируса.