500 гр. Маскарпоне (или друго сирене, например Филаделфия, Рикота...)
3 яйца
400 гр. бишкоти Савоярди
3 чаши кафе
6 с.л. кафява захар
1 ванилова захар
3 с.л. какао
2 с.л. коняк или ром
Тирамисуто е перфектният избор за топлите дни, защото е не само лесен за приготвяне, но не се налага дори да включвате фурната.
Този сладкиш има репутацията на труден за приготвяне, но това съвсем не е така. Убедете се сами:
Сварете кафето без захар и го оставете да се охлади.
Счупете две яйца и отделете жълтъците от белтъците. Белтъците поставете в една купа, а жълтъците - в друга. Разбийте белтъците с 3 с.л. захар, докато станат на твърд сняг. Жълтъците разбийте добре с останалата захар.
В купата с жълтъците добавете Маскарпонето и рома, и леко разбъркайте. Когато получите еднородна смес, добавете снега от белтъци.
Потопете бишкотите в охладеното кафе и ги подредете в стъклен съд (йенско стъкло), в който ще приготвяте сладкиша. Може да ги топвате един по един, а може и първо да ги подредите на дъното и после да ги залеете с кафето.
Върху бишкотите излейте пласт от крема. Отново покрийте с ред бишкоти, ред крем и така общо 3 пъти. Последния слой крем поръсете хубаво с какао.
Поставете Тирамисуто в хладилник най-добре за цяла нощ, но може и само час-два.