Искате ли да зарадвате семейството си с нещо необичайно за закуска ? За да направите това, изобщо не е необходимо да ставате няколко часа по-рано от останалите и да стоите дълго до печката. Ще имате време да приготвите тази вкусна закуска , докато всички се мият и се приготвят за масата.
Една от опциите за плънка са кренвиршите, любими на мнозина, но ако искате да ги избегнете, спокойно може да използвате наденичка, филе или пък кашкавал - пак е вкусно! Представяме ви 15-минутни понички с фантастична плънка :
15-минутни понички
Продукти:
250 мл кисело мляко
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л.
1 ч.л. сода
50 мл олио
650 гр. брашно
няколко кренвирша (шунка, кашкавал...)
Приготвяне:
Първо, разбира се, нека приготвим тестото. За да направите това, разбийте леко яйцето и киселото мляко заедно със захарта и солта. След това добавете угасената сода за хляб към сместа, разбъркайте добре. Пресейте брашното през сито и замесете меко тесто. Когато тестото започне да се събира малко, добавете към него олио и омесете още малко. Покрийте готовото тесто със стреч фолио и оставете да престои известно време - около 10 минути.
Нарежете кренвиршите на малки парченца - с дължина 2-3 см.
Разточете тестото не твърде тънко и нарежете на кръгове с диаметър около 7-8 см. Поставете пълнежа в центъра на всеки кръг и след това съберете тестото на топка.
В дълбок тиган загрейте добре олиото и изпържете топките до златисто кафяво.
Поставете готовите понички върху хартия, за да премахнете излишното олио и можете да поканите всички на масата!