Ако някога сте опитвали да правите пяна от млякото у дома, знаете, че не всички видове мляко са еднакво подходящи като добавка към любимото кафе. Днес ще разкрием кое е най-доброто и ще ви предупредим за най-лошото от видовете млека , за да можете да приготвите най-вкусното лате или капучино.
Соево мляко
Когато това мляко се добави към кафето, бариста поема голям риск, знаейки, че има вероятност то да се пресече. Най-безопасният начин е да го добавите към студено кафе и да използвате машина за капучино. Вкусът е чисто личен въпрос, но трябва да сте подготвени за факта, че когато се комбинира с напитка от кафе, соевото мляко ще придобие доста странен, землист вкус.
Кокосово мляко
Кокосовото мляко е с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на захар и мазнини, така че разпенването му може да бъде предизвикателство. Ако решите да опитате точно това мляко за вашето лате, обърнете внимание на кокосовото мляко в картонена опаковка, а не на консервираната версия. По правило кокосовото мляко в консерва е предназначено само за приготвяне на любимите ви коктейли.
Грахово мляко
Можете да рискувате и да добавите такова мляко към кафето - съставът на протеините и мазнините в него е подобен на състава на пълномаслените млечни продукти, но могат да възникнат сериозни проблеми с разбиването на пяната.
Мляко от кашу
Млякото от кашу, подобно на повечето ядкови млека, е с високо съдържание на мазнини. Това значително помага за подобряване на вкуса на кафето и постигане на по-приятна текстура, но за да се постигне този ефект, латето трябва да се вари на по-ниска температура, за да се избегне промяна на вкуса.
Бадемово
Нискомасленото ядково мляко се приготвя много по-трудно на пара. Освен това бадемовото мляко понякога е толкова кисело, че мазнините могат да се отделят вътре, но въпреки това е признато от баристите като едно от най-добрите за добавяне към кафе напитка.
Овесено мляко
Естествено сладкото овесено мляко отдавна е спечелило любовта на кафеманите поради идеалната си съвместимост с кафето. Освен всичко друго, такова мляко се пени добре благодарение на водоразтворимите фибри, които съдържа.
Нискомаслено мляко
Ако приемате само богато, кремообразно лате, тогава обезмасленото мляко може да не е опция, защото има по-мек вкус в кафето ви. Иначе това е най-добрият избор за кафеена напитка, от която освен това са премахнати повечето мазнини. В същото време пяната, разбита от него, е просто отлична.
Пълномаслено
Лидерът на нашата класация. Калина Тео, образователен експерт в Coffee Project в Ню Йорк, казва: „Пълномасленото мляко се разпенва най-лесно. С всички останали млечни алтернативи е необходима малко повече практика, за да се балансира аерацията и въздушния поток в млякото.