1. Италианската диета не разделя храната на здравословна и нездравословна, а на око и на количеството. Затова, важи правилото в кухнята: внимателно избрано и малко по количество.
2.
3. Закуската трябва да отговарят на 20 процента от дневната нужда от калорий, като в организма не би се стигнало до верижни реакции, които биха увеличили глада и биха ни накарали повече да ядем.
4. Всеки ден трябва да се ядат плодове, зеленчуци, кисело мляко и други хранителни стоки, които създават усещане за ситост.
5. Използвайте чист зехтин и масло от слънчоглед, получено чрез студено пресоване.
6. Ежедневно въвеждайте есенциални мастни киселини (масло и риба).
7. Не въвеждайте хранителни добавки, защото тази диета е богата на достатъчно витамини и минерали.
8. Пийте минерална негазирана вода.
9. Не си дослагвайте храна.
10. Избягвайте солети, бисквити и подобните.