Индийското орехче е подправка, която трябва да присъства във всяка кухня . Тя е универсална: чудесно за рибни ястия, пиле, различни сосове на базата на мляко и сирене, както и тесто за десерти и пълнежи, особено с ябълки, круши, тиква и яйчен крем.
В допълнение към широкия кулинарен спектър, индийското орехче също се използва активно в Аюрведа . Тя може да повлияе на нервната и храносмилателната система, използва се и за проблеми с потентността. Действа самостоятелно и в комбинация с други продукти.
Употреба на индийско орехче
За диария , смесете подправките, малиновите листа, алтея (бяла ружа) и лопен в равни части, след което направете отвара от тях. Можете просто да го добавите към кисело мляко или да я смесите с банан, което е особено важно за децата.
Индийското орехче е незаменимо и за други храносмилателни нарушения . То облекчава спазми в червата, помага, когато стомахът е раздут и спира повръщането. Добър при лечението на малабсорбция.
Тази подправка има отхрачващи свойства . Прибавя се към отвара от чай или мляко, приготвен за бронхит, пневмония и други заболявания на дихателната система.
Млечният бульон има благоприятен ефект върху нервната система , което позволява да се използва като седативно и хипнотично средство. Можете също да вземете смес от ашваганда, валериан, индийско орехче и женско биле (2: 2: 1: 1) по 1 ч.л. преди лягане, смесена с затоплено мляко или вода
Орехчето също е добро за дисменорея и ПМС . Пригответе млечен бульон, използвайки равни части от орех и куркума, и вземете при първите симптоми.
Вземете напитка с индийско орехче и се преборете с хипертонията . Намалява нивото на захарта и вредния холестерол в кръвта.
За разширени вени трябва да се направи тинктура. Вземете 50 грама орехче (идеално прясно настъргано) и изсипете във водка.
Сега знаете как да използвате тази подправка не само за да се насладите на ястията, но и да подобрите здравето си. Не забравяйте да използвате нашите съвети и да споделите тази статия с приятелите си!