Тези охридски кифли са такова мекичко вълшебство, че захапеш ли ги, няма начин да не изядеш поне 2-3! Рецептата е лесна, а резултатът - за 10 точки! Непременно опитайте нежните рулца със сирене и аромат на масло, семейството ви ще остане възхитено от вкуса им:
Охридски кифли
Продукти:
500 мл прясно мляко
1 кубче мая
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
10 супени лъжици олио
брашно - за меко тесто
Плънка:
меко масло (маргарин)
натрошено сирене
За намазване:
яйце
сусам
Приготвяне:
В част от млякото се натрошава маята, добавя се захарта и няколко лъжици брашно, за да се получи рядка каша. Оставя се на топло, докато маята шупне.
С шупналата мая, останалото мляко, солта и олиото се замесва тесто, като постепенно се добавя брашно, докато се получи меко и нелепнещо за ръцете тесто.
Тестото се оставя да почине около половин час. След това се премесва и се разделя на 6 равни части. Оставете ги да починат 10 минути.
От всяка топка се разточва кора, която се намазва с размекнато масло или маргарин, след което се нарежда натрошено сирене и се навива като руло. Рулото се нарязва на парчета с големина по желание, нареждат се в тава и отново се оставят да втасат.
Мажат се с разбито яйце и се поръсват със сусам, след което се пекат в предварително загрята фурна до зачервяване.
Да ви е сладко!