Мазникът е традиционна македонска баница, която и днес домакините приготвят с удоволствие. Начинът на приготвяне в различните краища на Македония е подобен, а плънката може да бъде от сирене, извара, спанак, праз или кайма - по желание.
1. В дълбок съд за месене поставете брашното, солта, олиото и захарта. Добавете топла вода колкото е необходимо, за да омесите средно меко тесто.
2. Разделете тестото на 7 части. Всяка част оформете на топка, а след това всяка топка разточете на малка кора с дебелина 2 см. Намажете корите с олио и ги оставете в покой за около 30 минути.
3. През това време нарежете ситно лука.
4. В тиган на огъня сложете малко олио да се загрее. В загрятото олио добавете нарязания лук и запържете за кратко. След това в тигана добавете каймата. Подправете на вкус и постепенно добавяйте вода, докато се получи смес, подобна на каша. Съвсем в края добавете пармезана (кашкавала).
5. Всяка кора разтеглете с ръце върху стара покривка, поръсете леко с олио и нанесете от плънката.
6. Навийте кората с помощта на покривката първо като руло, а след това във вид на охлювче.
7. Повторете процедурата с всички кори.
8. Подготвените банички подредете в тава, покрита с хартия за печене. Печете в загрята на 200 градуса фурна, докато хубаво се зачервят.
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Охридски мазник - любимата домашна вита баница на македонските домакини
Охридски мазник - любимата домашна вита баница на македонските домакини
10 Януари 2016
32978
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари