
Мазникът е традиционна македонска баница, която и днес домакините приготвят с удоволствие. Начинът на приготвяне в различните краища на Македония е подобен, а плънката може да бъде от сирене, извара, спанак, праз или кайма - по желание.
1. В дълбок съд за месене поставете брашното, солта, олиото и захарта. Добавете топла вода колкото е необходимо, за да омесите средно меко тесто.
2. Разделете тестото на 7 части. Всяка част оформете на топка, а след това всяка топка разточете на малка кора с дебелина 2 см. Намажете корите с олио и ги оставете в покой за около 30 минути.
3. През това време нарежете ситно лука.
4. В тиган на огъня сложете малко олио да се загрее. В загрятото олио добавете нарязания лук и запържете за кратко. След това в тигана добавете каймата. Подправете на вкус и постепенно добавяйте вода, докато се получи смес, подобна на каша. Съвсем в края добавете пармезана (кашкавала).
5. Всяка кора разтеглете с ръце върху стара покривка, поръсете леко с олио и нанесете от плънката.
6. Навийте кората с помощта на покривката първо като руло, а след това във вид на охлювче.
7. Повторете процедурата с всички кори.
8. Подготвените банички подредете в тава, покрита с хартия за печене. Печете в загрята на 200 градуса фурна, докато хубаво се зачервят.