В нашата страница една от любимите рецепти е точно тази за чеснова разядка, по-известна като " Охридски пастет ". Пасва чудесно като гарнитура към риба на скара, но и към всяко друго ястие.
Снимка: YouTube
Охридски пастет
Необходими съставки:
- 4 глави чесън
- 1 чаена лъжичка сол
- 150 мл вода
- 500 мл олио
- сок от ½ лимон
Добавки:
- печени и счукани орехи, риган, нарязани маслини
Начин на приготвяне:
Чесънът се почиства добре, след което се слага в блендер заедно с лъжица сол и 150 мл вода, след което се смила добре. Може и да се счука в хаванче. След това постепенно, капка по капка, на много тънка струйка се добавят 500 мл олио и сока от половин лимон. Постепенно се обработва/смесва до сгъстяване, което отнема доста време.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Накрая по желание можете да разделите получената смес, като към едната част добавите запечени натрошени орехи, а към другата риган или ситно нарязани маслини.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Практичното е, че може да престои в хладилника 3-4 месеца и да замени чесъна при почти всеки повод. Най-добре се съчетава с риба на скара, зеленчуци, сремско сирене, различни дресинги, месо на скара, брускети и други печива... те получават специална нотка, ако сложите една чаена лъжичка от този крем.