Карамеленият оцветител в пепси-колата съдържа карциноген , сочат резултатите от изследване на американския Център за въздействието на околната среда върху здравето. От Центъра за въздействието на околната среда върху здравето са установили, че продуктите на "Кока-Кола" вече не съдържат химикала.
През март т.г. " Пепси " и " Кока-Кола " обявиха, че ще променят формулата за производството в цялата страна, след като в Калифорния бе приет закон, според който напитките с определено ниво карциногени трябва да имат предупреждение за опасност от рак на етикета. "Пепси" и досега не са направили това. От компанията се оправдават, че промените в производствения процес на карамеления оцветител изискват време.
Субстанцията обаче може да причини рак при извънредно висока консумация. Нужно е да се изпият 1000 кутийки пепси за един ден, за да достигне дозата от химикала, показала връзка с рака при гризачи, изтъкат от Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата.