Може би сте забелязали, че кашкавалът и картофите са извънредно добра комбинация. Има доста примери за доброто им взаимодействие.
Продукти: 5-6 картофа; 100-120 гр кашкавал; 100-110 гр галета; 2 яйца; 3 с.л. брашно; сол; черен пипер; други подправки – по ваше желание; олио
Приготвяне :Сварете картофите умерено, без да стават прекомерно меки. След това ги обелете, и ги настържете с ренде. Разбийте яйцата и ги добавете към настърганите картофи. Поставете в сместа и брашното с подправките. Разбъркайте добре.
Кашкавала нарежете на тънки и дълги парчета, които ще послужат за „ос“ на пуричките. С мокри ръце оформете продълговати кюфтенца от приготвената смес, а вътре поставете по едно парче кашкавал.
Отъркаляйте ги в галетата, и ги изпържете в силно сгорещена мазнина, като ги обръщате от всички страни.