Ако харесвате патладжани и гъби, а също така нямате нищо против да експериментирате малко, не пропускайте да приготвите това вкусно и необичайно, а в същото време много просто ястие . Патладжаните , приготвени по този начин, напомнят по вкус на гъби и ако гостите ви не знаят предварително, никой няма да познае, че яде патладжан! Представяме ви вкусната рецепта за Патладжан в сметанов сос :
Патладжан в сметанов сос
Продукти:
патладжани - 3 бр.
лук - 3 глави
чесън - 1 глава
За соса:
заквасена сметана - 200 г
зелени подправки на вкус
сол, черен пипер, подправки - на вкус
Единственото съотношение, което трябва да се спазва в тази рецепта: 1 патладжан - 1 глава лук
Приготвяне:
Нарежете лука на едро и след това го запържете в тиган до светло златисто-кафяво.
Докато лукът се пържи, обелете и също нарежете патладжаните на едро. Когато лукът се карамелизира, добавете нарязаните патладжани към него, сложете ги в тигана и гответе, докато патладжаните са готови.
През това време пригответесоса. Вземете заквасена сметана, добавете към нея нарязани зелении и пресован чесън, както и сол и подправки на вкус. Разбъркайте всичко добре. Тъй като всички подправки вече са в соса, не е нужно да ги добавяте директно към патладжана.
Задушавайте патладжаните за около 20 минути и след това добавете соса към тях.
Разбъркайте всичко добре, оставете да заври и може да дръпнете от котлона. Ако искате да съхранявате ястието поне за няколко дни, тогава задушете малко патладжана в соса.
Това е всичко - вкусното, просто и необичайно ястие е готово. Може да се сервира както горещо, така и студено.