Продукти:
* 1 бр. кисела зелка
* 500 г кайма
* 1 чаена чаша ориз
* Черен пипер, червен пипер, сол
* Домати - 2 супени лъжици
* Лук - една глава
* Олио - супена лъжица
* Бекон 150 г
* Чесън - 2 скилидки
Приготвяне:
Измийте 2-3 пъти ориза и отцедете.
Добавете ориза и разбъркайте много добре. Ако зелето е достатъчно кисело и солено, от сол няма нужда.
След, което навийте сармите: Ако зелевите листа са много големи, разделете ги на две. Изрежете дебелите части и жилките. Навивайте сармите, без да ги стягате много. В противен случай сармите ще станат сбити.
На дъното на тенджерата сложете зелеви листа наредете сармите, като между редовете поставяте парченца пушен бекон и ги залейте с 3 чаени чаши вода.
Покрийте с чиния, за да се задушат и варете на слаб огън 1-2 часа, като внимавате да не останат без вода.
По желание, може да ги поднесете поръсени с магданоз и лют пипер