За тези турски хлебчета не ви трябва нищо кой знае какво като продукти, но резултатът ще ви изуми с вкус и нежна текстура. Това е рецептата за популярните в южната ни съседка питки поача .
Турска поача
Продукти:
900 гр. брашно
200 мл топло прясно мляко
200 мл олио
2 белтъка
5 с.л. кисело мляко
20 гр. прясна мая (половин кубче)
15 гр. бакпулвер (1 пакетче)
160 мл топла вода
3 ч.л. сол
1 с.л. захар
ЗА НАМАЗВАНЕ:
2 жълтъка
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. олио
ЗА ПЛЪНКАТА:
500 гр. сирене
50 гр. масло
Приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
В голяма купа пресейте брашното заедно със солта и бакпулвера.
В затопленото мляко разтворете маята със захарта и 2 с.л. брашно. Оставете да шупне хубаво.
В друга купа разбийте белтъците, добавете киселото мляко и олиото.
Когато маята стана готова, изсипете я в кладенче, което сте оформили в брашното, след това изсипете там млякото с белтъците и олиото. Накрая добавете топлата вода.
Омесете меко, нелепнещо тесто, като при нужда добавете още малко брашно, колкото да обере влагата.
Оставете тестото, покрито със стреч-фолио, да втаса в дълбока купа за 40 мин във фурната на 50 градуса и отворена врата.
Ако разполагате с повече време, може да го оставите да втасва на открито покрито с одеяло или кърпа.
Втасалото тесто разделете на части, от всяка оформете елипса, намажете я с разтопеното масло и сложете по 1 ч.л. от плънката (натрошено сирене). Защипете краищата на тестото отгоре плътно.
Готовите питки сложете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с жълтъците, разбити с млякото и олиото, и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.