За белтъчния сняг:
4 големи белтъка
220 гр. фина пудра захар
2 ч.л. нишесте
1 ч.л. оцет
1 ч.л. ликьор от вишни/вишновка
За плънката:
2 с.л. ликьор от вишни/вишновка
500 гр. вишни/череши от буркан, в плодов сок
400 гр. извара (неосолена)
2 с.л. захар
250 гр. сметана за разбиване
50 гр. черен шоколад, настърган
За белтъчния сняг:
Загрейте фурната на 175 C. Начертайте кръг с диаметър около 20 см. върху хартия за печене. Поставете с начертаната страна надолу върху тавичка. Разбийте белтъците с миксер, докато образуват меки връхчета. Постепенно добавете пудрата захар - лъжица по лъжица, като от време на време обирате стените на купата от полепналия белтък. Щом цялата захар е добавена, бийте още 2-3 минути, докато връхчетата се втвърдят. Сместа трябва да е гъста и лъскава. Захарта трябва да е разтворена напълно. Прибавете нишестето, като бъркате внимателно с шпатула, след това налейте оцета и ликьора и ги смесете добре.
С лъжица нанесете белтъците върху очертанията на хартията за печене и с широк нож оформете на кръгла купчина. Повдигнете белтъка по краищата на кръга нагоре, така че да се образува нещо като улей, а в средата дооформете кладенец за плънката. Основата не трябва да е прекалено тънка. Намалете фурната до 100 градуса и изпечете белтъка за 1 ½ часа, докато Павлова-та е суха и хрупкава. Изключете фурната и оставете блата във фурната с открехната вратичка до пълното изстиване - 4-5 часа. Не изваждайте белтъчния блат, докато е още топъл! Прехвърлете върху тортено плато и напълнете с пълнежа.
За пълнежа:
Отцедете вишните, като заделите около 2 с.л. от сока. Поставете ги в купа, излейте отгоре заделения сок и 1 с.л. ликьор и оставете да покиснат, докато се пече блатът.
Смесете изварата, захарта и останалия ликьор. Разбийте сметаната, докато се втвърди и стане пухкава. Внимателно я смесете с изварената смес. Щом сте готови за поднасяне, напълнете белтъчната торта с изварено-сметановия крем, с лъжица подредете отгоре напоените вишни и поръсете с настъргания шоколад. Поръсете малко от течността на вишните върху плънката и поднесете веднага!