Опитвали ли сте сладка баница? Имаме предвид освен традиционната баклава? Ако не, то тази рецепта ще ви накара да се влюбите. Баница с локум, при това - напоена с ароматен сироп - ммм, направо се топи в устата! Прави се лесно, а след това няма човек, който да устои на едно парченце нежна сладост.
Сиропирана баница с локум
Продукти:
1 пак.фини кори за баница - 500 гр.
2 кутии локум по избор
За плънката:
2 яйца
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.олио
1 ч.ч.брашно
1 пак.бакпулвер
За сиропа:
1 1/2 ч.ч.захар
3 ч.ч.вода
3 пак.ванилия
Приготвяне:
Първо пригответе плънката: в купа разбийте яйцата със захарта, киселото мляко, олиото, брашното и бакпулвера. Нарежете локума на ивици и разтворете корите на плота. Сложете по 3 с.л. от сместа за плънката и хубаво намажете кората с нея. На късата страна подредете локума и навийте на руло, като хващате по 2 кори заедно. Готовите рулца редете в тава (най-добре използвайте тази от фурната), като първо я намажете добре с олио.
Изпечете баницата в загрята фурна на 180 градуса до хубав червен загар. През това време пригответе сиропа, като сложите продуктите на котлона и изчакате сместа да заври. Оставете сиропа да поври 5 мин.
Сиропирайте охладената баница с охладен сироп. Оставете я да попие добре сиропа, най-добре за 1 нощ. След това нарежете на парчета и поднесете.
По желание може да добавите в плънката натрошени орехи, а отгоре да поръсите с кокос - става още по-вкусно!
Приятен апетит!