Да скъпи мои приятели, време е за боровинки! Сега е сезонът, боровинките са узрели и е време да ги наберем. Наберете или си купете вкусни пресни боровинки и се пригответе за един изключително вкусен пай.
Не всеки има достъп до диви боровинки. Ако и вие не можете да си наберете, просто си купете пресни или замръзени боровинки от супермаркета. Подберете само чисто черните и тъмно лилавите боровинки. Ако боровинката има червено, значи още не е напълно узряла и не би била подходяща за нашия пай. Добре узрелите боровинки се берат лесно. Трябва да положите съвсем малко услилие за да откъснете боровинката от растението. Носете дълги панталони и риза, когато берете боровинките, за да се предпазите от множеството тръни, които растението има. Сложете боровинките в кошница или найлонова торбичка. Ако наберете боровинките в хартиена торбичка, сокът им ще попие по хартията.
Продукти:
1 тесто за пай за долната и горната кора
5-6 чаши боровинки (измити и изсушени)
От 1/2 до 3/4 чаша захар (в зависимост колко сладки са плодовете)
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. лимонова кора
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. бадемов екстракт
3 с.л. инстантно гранулирано нишесте
Начин на приготвяне:
1. Сложете боровинките, захарта, лимоновия сок, лимоновата кора, канелата, екстракта от бадем и гранулираното нешесте в една голяма купа. Разбъркайте внимателно, докато боровинките се покрият със захар и оставете за да постоят 30 минути.
2. Загрейте фурната на 200 градуса. Трябва да имате две топки тесто за пай, една за долната кора и една за горната кора. Разточете една от топките на тестото по леко набрашнена повърхност до 12 инча диаметър, ако използвате тава за печене с големина 9 инча и до 13 инча диаметър, ако използвате тава за печена с големина 10 инча. Сложете тестото на дъното на тавата и го сложете в хладилника, докато разточите другата топка тесто.
3. Разточете втората топка тесто за пай. Ако желаете да направите горната част на пая като решетка, подредете тестото на ивици.
4. Сложете четири лъжици от сместа с боровинките върху долната кора от тестото. За да направите решетката отготе, разтегнете тестото на ивици върху сместа. За да направите плътна повърхността на пая разтегнете тестото като плоча отгоре върху сместа. Притиснете краищата на кръга към ъглите на долната кора на пая. Използвайте ножица за да изрежете краищата на външния ръб с големина 1-2 инча. Сгънете краищата назад към себе си за да запечатате ръбовете. Ако правите пая с цяла горна кора, изрещете няколо отвора с нож, за да направите въздушни отвори за излизащата пара.
5. Сложете пая в средата на фурната. Поставете хартия за готвене под тавичката за да попиете всички сокове, които боровинките ще изпуснат, докато се пекат. Печете пая на два етапа. Първо го оставете на 200 градуса за 30 минути. След това сложете алуминиево фолио върху него, за да предпазите кората и ръбчетата му от прегаряне. Намалете фурната на 180 градуса и печете още 30 минути, докато кората се зачерви и пълнежа започне да бълбука.
Извадете пая от фурната, изчакайте да изтине напълно и сервирайте.