200 г брашно
125 г масло
1 жълтък
сол
800 гр пилешки гърди
черен пипер
2 с. л. олио
1 люта чушка
2 малки глави лук
2 скилидки чесън
70 гр пушен бекон
350 гр спанак - замразен или пресен
4 яйца
250 мл сметана или кисело мляко
настъргано индийско орехче
120 гр настърган кашкавал
За тестото: прибавете към пресятото брашно мекото масло, жълтъка, солта и 2 с.л. вода. Трийте с пръсти, докато се образуват трохи, след това продължете да месите с длани, докато сместа се оформи на меко маслено тесто. Завийте го във фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
Разточете охладеното тесто с големината на формата + 5-6 см. за ръба (използвайте кръгла форма около 24 см. в диаметър). Поставете го в намаслената форма, като притискате към дъното и стените, така че да ги облепи. Покрийте тестото с хартия за печене и изсипете отгоре бобени зърна, за да не се надуе от печенето. Изпечете го за 15 мин в загрята фурна.
През това време измийте и подсушете гърдите, овкусете ги със сол и черен пипер. Запържете ги в олиото, след което нарежете на ивици или кубчета.
Нарежете лука, чесъна и лютата чушка на възможно най-ситно, а също и пушения бекон. Сложете бекона в тиган. Щом започне да се запържва, добавете нарязаните зеленчуци и задушете сместа до омекване. Добавете измития и нарязан спанак, разбъркайте и оставете да се задуши и той. Добавете към сместа настъргания кашкавал.
Отделно разбийте яйцата със сметаната, овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
Махнете хартията от изпечената основа за пай. Върху него изсипете половината спаначена плънка, подредете отгоре й нарязаното пилешко месо и покрийте с останалия спанак. Отгоре излейте яйчено-сметановата смес и запечете в загрята фурна за около 45 минути (до готовност на плънката).