125 гр. меко масло
300 гр. заквасена сметана
1 яйце
2 ч.ч. бяло брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сол
За месото:
3 с.л. олио
1 голяма глава лук, нарязана на полумесеци
1 и 1/2 с.л. чеврен пипер
2 с.л. брашно
500 гр. агнешки бут, нарязан на кубчета
3 стръка пресен лук, нарязан на ситно
1 с.л. доматено пюре
100 мл. чеврено вино
3 с.л. гъсто кисело мляко или сметана
1 с.л. нарязан джоджен
1 с.л. градински подправки
В купа се разбиват маслото със сметаната, солта и яйцето и се обърква на меко тесто с брашното.
2/3 от тестото се разстилат по дъното и стените на по-висока огнеупорна форма за печене с вместимост около 2 л, намазана с масло. Останалата 1/3 се разточва на кора с диаметъра на формата.
Смесват брашното и червеният пипер. Слага се подсушеното агнешко месо и се разбърква. Месото се изважда и се изтупва от излишното брашно.
В сгорещеното олио се запържва леко лукът и се прибавя месото. Разбърква се 3-4 мин. Слагат се доматеното пюре, виното, градинските подправки и 100 мл вода. След като поври 30-40 мин., ястието се отстранява от огъня и в него се разбъркват пресният лук и киселото мляко. Подправя се с джоджена.
Месото се изсипва в приготвената кора, покрива се с тестената кора и се пече около 30 мин. Ако видите, че тестото загаря по време на печенето, може да пуснете фурната само на долен реотан, или да покриете с алуминиево фолио.