1 кг ябълки
250 г брашно
100 мл прясно мляко
150 г захар
1 с.л. канела
орехови ядки
пудинг ванилия на прах - 1 пакетче
750 мл. прясно мляко
4-5 с.л. захар
От брашното, прясното мляко и малко вода се омесва меко тесто. Разделя се на 2 части, които се разточват на дискове с големина, равна на формата, в която ще се пече паят. Формата се намаслява добре, след което на дъното й се разстила първата кора. Покрива се с плънката, приготвена от настърганите ябълки, смесени със захарта, канелата и натрошените орехи (ако сместа е влажна, добавете към нея галета). Отгоре покрийте с втората кора. Нарежете пая с остър нож, след което изпечете на силна фурна до зачервяване. Готовият пай се поднася с ванилов сос, приготвен от ваниловия пудинг (по указанията на опаковката, като увеличите количеството прясно мляко на 750 мл.). Може да поднесете пая поръсен с пудра захар и топка сладолед!