За платката:
200 г брашно
100 г маргарин
1 непълна ч.л. амонячна сода
1 щипка сол
2-2 1/2 с.л. студена вода
За плънката:
600 г сладки картофи (батати)
1 настъргана ябълка
1 ч.ч. кафява захар (или 2/3 ч.ч. бяла +1 с.л. мед)
1 яйце, разбито
2 с.л. сухо мляко
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. масло
1 пак. ванилия
1/2 ч.л. канела
500 гр. сладолед по желание - за поднасяне
Всички съставки за тестото се смесват бързо и готовото тесто се слага в хладилника за 1 час (покрито).
През това време се приготва плънката.
Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Задушават се на слаб огън с маслото и 2-3 с.л. вода. След като омекнат добре, се свалят от огъня и се добавят останалите продукти. За да стане хомогенна сместа се пасира.
Тестото се разточва на тънка кора и се слага в суха кръгла тава (25-30 см), като се оформят и бордюрчета, високи 3-4 см. Кората се набожда с вилица, за да не стане на мехурчета при печенето и. Пече се на 200-220 градуса до златисто оцветяване.
След като вече е готова платката (става много бързо), върху нея се изсипва плънката и се допича за още 6-7 мин. Може да се наръси отгоре с 2 с.л. кафява захар за получаване на лека коричка. Фурната се изключва и тавата се изважда след още 5 мин.
Паят се сервира добре изстуден, в комбинация с топка сладолед или разбита сметана.