Не е тайна, че купешкият чипс далеч не е най-здравословната храна и със сигурност изобщо не е диетичен. Но колкото и здравословно да се опитвате да се храните, понякога просто ви се иска да се "натъпчете" с вкусен, солен и мазен чипс, подплатен с чаша студена бира и епизод от любимия сериал.
Домашен чипс без мазнина и картофи
Продукти (4 порции):
2 яйца
100 гр. кашкавал
2 с.л. сметана
1 питка лаваш (арабска питка)
подправки на вкус
1 скилидка чесън
сол на вкус
Приготвяне:
Пригответе необходимия набор от съставки: тънък (арменски) лаваш, заквасена сметана (или натурално кисело мляко), яйца, сол, подправки и кашкавал.
За този чипс е подходящо всяко твърдо или полутвърдо сирене, което може да се настърже на ситно ренде.
Смесете настъргания кашкавал, яйцата и заквасената сметана в купа.
Добавете сол (като се има предвид, че сиренето също може да бъде солено) и подправки. Ако обичате по-пикантен вкус, можете да добавите скилидка чесън, намачкана през преса, към сместа с кашкавал.
Объркайте всичко.
Разстелете лист хартия за печене върху работната повърхност.
Сложете лаваша върху хартията и го намажете с приготвената смес по цялата повърхност.
Нарежете питата на триъгълници или квадрати с ножица.
Прехвърлете хартията в тавичка и пъхнете във фурна, загрята до 180 градуса за 5-7 минути.
След като чипсът се изпече, е време да го извадите от фурната.
Поднесете с любимия си сос
Добър апетит!