Направих тази торта без специален повод, просто искахме да се поглезим с бърза и лесна торта . Крайният резултат изуми всички, защото се получи много вкусна и стегната торта, която може да се сервира на празници, рождени дни и други подобни. В основата на вкуса са любимите ни вафлички с лешников крем, които придават невероятен аромат и вкус на готовата торта. Освен това се прави бързо и лесно, а крайният резултат определено си струва чакането да стегне. Ето какво ви трябва за уникалната домашна Вафлена торта :
Домашна вафлена торта
Продукти:
- 8 белтъка
- 8 с.
За крема:
- 8 жълтъка
- 8 супени лъжици захар
- 4 пакетчета ванилов пудинг (160 г)
- 1,3 л прясно мляко
- 250 г масло
- 250 г пудра захар
- 300 г вафли с лешников крем
- 150 г шоколад
За украса:
- 2-3 пак.суха сметана или сладкарска сметана за разбиване
Приготвяне:
Разбийте белтъците до твърд сняг, като постепенно добавяте захарта, докато получите твърд сняг, който не пада от купата, когато я обърнете. След това добавете смлените ядки и пресятото брашно и разбъркайте с лъжица с бавни движения, като теглите отдолу нагоре, за да запазите обема на сместа.
Когато сместа стане гладка, се изсипва и разпределя равномерно в намазнена и набрашнена тава с размери 41х27 или 30х28 см (може да ги изпечете и на 2-3 блата в кръгла форма), или застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути или до леко зачервяване (проверява се с клечка за зъби).
За крема: разбийте 8 жълтъка с 8 супени лъжици захар до получаване на гъста, лъскава и кремообразна смес. Към тази смес добавете праха от 4 пудинга с вкус на ванилия, разбъркайте с миксер, за да няма бучки и при необходимост добавете малко от общото мляко.
Останалото сложете на огъня, а когато загрее, отделете 2-3 чаши от топлото прясно мляко и го изсипете в разбитите жълтъци, разбъркайте, след което върнете всичко в съда и варете на умерена температура при непрекъснато бъркане докато се свари и достигне желаната плътност.
Оставете крема да се охлади напълно до стайна температура. Отделно се разбиват 250 г масло с 250 г пудра захар (маслото предварително е нарязано на лентички и размекнато на стайна температура). Охладеният пудингов крем се разбива с миксер и лъжица по лъжица се смесва с маслото.
Разделете получения крем на две части. В първата част добавете 300 г настъргани или натрошени лешникови вафли (първо ги замразете, тогава се настъргват по-лесно). Във втората част добавете 150 г разтопен шоколад.
Редене на тортата: кора – първи крем – втори крем – бита сметана. Ако правите тортата с няколко блата, редувайте по същия начин, като сметаната оставите за украса. Може да украсите и просто с натрошени ядки и шоколад - става още по-вкусно!
Охладете тортата преди сервиране.
Да ви е сладко!