Вишните са на пазара за съвсем кратко време, затова трябва да можем да се възползваме максимално от този дар на природата. Днес ви предлагаме една изключително лесна и вкусна рецепта за стърган вишнев сладкиш - ще ви допадне свежото съчетание от хрупкава коричка и сочна тръпчива плънка.
Стърган вишнев сладкиш
Продукти:
200 гр.масло
1 яйце
1/2 чаша захар
2 чаши пшенично брашно
1 с.л.заквасена сметана
1 ч.л.бакпулвер
2 с.л.нишесте
600 гр.пресни вишни (може и със замразени)
2 с.л.пудра захар
Приготвяне:
Пресейте брашното заедно с бакпулвера в купа, добавете захарта.
Разбъркайте, добавете яйцето, заквасената сметана и мекото масло.
Замесете меко тесто. Отделете една трета от тестото и го завийте в прозрачно фолио.
Поставете във фризера за 30 минути или по-дълго.
Пригответе формата - в случая с диаметър 24 см. Покрийте дъното с хартия за печене.
Разстелете тестото (2/3) на дъното и по стените, образувайки борд с около 2 см височина.
Извадете костилките на вишните и отцедете сока.
Поръсете плодовете с нишесте и ги наредете върху тестото във формата.
Разстелете равномерно.
Втвърденото тесто от фризера настържете върху вишните.
Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете вишневия сладкиш за 45 минути.
Горната част трябва да почервене. След това го охладете напълно и поръсете с пудра захар.
Приятен апетит!