Рецептата за това тесто е отдавна известна на руските домакини - те си го предават от ръка на ръка по мрежата. То е наистина фантастично и лесно за работа.
Експресно тесто
Продукти:
- 1 пак.суха мая (11 гр.)
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 супени лъжици захар
- 1 яйце
- 250 мл топло прясно мляко
- 6 супени лъжици растително масло
- брашно около 500 гр.
Приготвяне:
Включете фурната на 180 ° C и замесете тестото. В купа сложете наведнъж: яйце, сол, захар, мая, топло мляко - разбъркайте, добавете мазнината накрая. От 500 гр. брашно отделете 100 гр., а останалите добавяйте на части към тестото. Тези 100 грама може и да не изразходите напълно - веднага след като тестото започне да не лепне по ръцете, е готово - не го месете повече. Поставете тестото в купа, увийте в найлонова торбичка, покрийте с голяма кърпа, изключете фурната и поставете тестото вътре за 20-25 минути.
Втасалото тесто е станало топла и еластично, гъвкаво и нежно. Леко го премесете и можете да го оформите. Тестото има неутрален , богат вкус, подходящ за всякакви плънки. Печете изделията на 180 * C, времето за печене зависи от размера на вашите изделия.