Много домакини мечтаят да овладеят изкуството да правят палачинки, пухкави като понички. Тези ароматни палачинки, особено гарнирани със сладко или кондензирано мляко, са обичани както от деца, така и от възрастни.
След многобройни експерименти открих рецепта за перфектните пухкави палачинки, които запазват формата си дори и след сваляне от котлона. Ще споделя с вас рецептата и няколко кулинарни тайни!
ТРЯБВАТ ВИ:
- брашно - 8 с.л. с връх,
- яйце - 1,
- кисело мляко - 250 мл,
- сол и сода,половин чаена лъжичка,
- захар 2 супени лъжици. (ако обичате сладко, увеличете захарта на 4 с.л.)
- олио за пържене.
В една купа смесете всички сухи съставки: брашно, сол и сода. Опитвам се да следвам това правило, въпреки че не съм сигурна в критичната му важност.
Отделно разбийте яйцето и захарта за няколко минути.
След това добавям кисело мляко. ВАЖНО: Не трябва да е само със стайна температура, а малко по-топло - около 40 градуса.
Замесете тестото за палачинки, докато стане средно гъсто.
Предпочитам да използвам сладкарски пош за поставяне на тестото в тигана, тъй като е по-удобно, но можете да го направите и с обикновена лъжица.
Пържа палачинките в добре загрят тиган, като използвам малко повече олио, отколкото за обикновените палачинки.
Това е всичко, пухкавите палачинки са готови! Какви са вашите тайни за приготвяне на перфектни палачинки? Споделете в коментарите!