Тесто:
Разтворете маята в леко затоплената вода с малко захар и 1 чаена лъжичка брашно и оставете да шупне.
В съда, в който ще месите, поставете хладкото мляко, добавете яйцата, леко разбити, добавете маята и първоначално изсипете около 600 гр. брашно, а след това бавно добавете останалата част. Трябва да получите меко тесто, което не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да втасва.
Разделете тестото на равни части, направете топки, всяка оваляйте в олиото или с четка добре я намажете, след това подредете в тавата, в която ще печете, застлана предварително с хартия за печене.
Оставете пампушките да втасат, след което ги пъхнете да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса. Готови са, когато са добре зачервени.
За покритието:
Обелете и счукайте чесъна, добавете към него олиото и малко сол. Ако искате, добавите и нарязан магданоз.
Когато са вече изпечени, извадете пампушките от фурната и върху горещите питчици изсипете чесновата смес, като я разпределите добре, така че да има навсякъде.
ВАЖНО:
- Тези пампушки са меки като памук.
- Ако в сместа с чесъна сте сложили малко сол, след като ги залеете, може да поръсите отгоре малко едра сол. Може да добавите вместо магданоз малко розмарин, също са много вкусни.
- С това тесто може да приготвите още солени питки, кифлички, рула и пр.