Памук-мекици със сирене - няма наяждане с тази фантастична рецепта за пухкави мекички, които не попиват и грам мазнина. Простички и лесни за приготвяне, а на вкус са истинско удоволствие! Ето какво ви трябва:
Памук-мекици със сирене
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (измерени с чаша от 200 ml):
За тестото:
- 6 чаши брашно
- 3 чаши топла вода
- 1 пакетче инстантна мая
- 1 равна чаена лъжичка захар
- 1 пълна чаена лъжичка сол
За плънката:
- Фино сирене/извара/кашкавал или по желание
За пържене:
- 2 чаши олио
Приготвяне:
1.
2. След това постепенно добавете останалите 6 чаши брашно и солта, след което омесете меко тесто, което малко лепне за ръцете. Месете го 5 минути, за да стане еластично и разтегливо. Покрийте отново и оставете да ферментира за половин час.
Снимка: YouTube
3. След като тестото е увеличило обема си, го изтръскайте върху набрашнен плот и леко го разточете с набрашнени ръце, за да получите самун. Не го месете, работете внимателно с него и го оставете да поеме толкова брашно, колкото му трябва.
Снимка: YouTube
4. Разрежете го на 13-15 части и от всяка оформете топка. Покрийте топките и ги оставете за 10 минути.
Снимка: YouTube
5. Върху набрашнен плот разтворете с пръсти всяка топка на тънка мека кора, сложете плънка в единия край и прегънете. С пръсти затворете краищата на тестото, за да не изтече плънката, след което отрежете излишното тесто.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!