Има ли турско в заглавието на едно ястие, това вече е гаранция за супер вкус. Точно такива са тези турски милинки - нежни като памук, вкусни и засищащи.
Турски милинки
Продукти:
800-850 гр.брашно
40 гр.прясна мая
200 мл прясно мляко
200 мл вода
60-70 мл олио
1 с.л.сол
1 с.л.захар
Плънка:
300 гр.сирене
Заливка:
2 яйца
1 1/2 ч.ч.кисело мляко
1/4 ч.ч.олио
Приготвяне:
Леко загрейте водата и разтворете в нея маята и захарта. Оставете на топло за 10-15 минути да шупне. Пресейте брашното и добавете солта. Разбъркайте хубаво и направете кладенче в средата. Вътре изсипете шупналата мая, топлото прясно мляко и олиото. Започнете да разбърквате постепенно брашното с течността и омесете средно твърдо тесто. Оставете го на топло, покрито с кърпа, за да втаса за 30-40 минути, докато удвои обема си.
След това разделете тестото на 3 части. Всяка една част разточете на плота на широка лента. Поръсете лентата с натрошено сирене. Навийте на руло и нарежете рулото на пънчета по 2-3 см ширина. Наредете пънчетата на разстояние едно от друго в тавичка, намазана с олио. Изчакайте ги да втасат повторно за около 15 минути и после леко натиснете всяко пънче с пръсти. Разбийте яйцата и прибавете към тях киселото мляко и олиото. Разбъркайте добре и с тази смес залейте милинките. Пъхнете ги в загрята на 180 градуса фурна за приблизително 40 минути, докато добият приятен загар.