Бързи, лесни и изключително вкусни и меки охлювчета от тесто-мечта . Тестото е много приятно за работа, а резултатът - винаги успешен. Точно заради това ги нарекохме Памук-охлювчета, защото консистенцията им наистина напомня пухче.
Получават се доста като количество от тези продукти, защо като разточите кората на правоъгълник и я нарежете на тънки ленти, от всяка лента се получава по едно охлювче. Направете ги веднъж и тогава ще видите, че ще ги правите много често. Ето какво ви трябва:
Памук-охлювчета
Продукти:
400 г брашно
100 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
50 мл олио
1 яйце
10 г мая
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
За замазване:
1 жълтък
1 супена лъжица олио
По желание - сусам, мак и др.за поръсване отгоре
Приготвяне:
Маята и захарта се смесват с хладкото прясно мляко, разбърква се добре, за да се разтвори, след което се оставя за около 10 минути на топло, докато маята се активира и шупне.
Чукнете едно яйце на стайна температура, добавете солта и олиото и разбъркайте отново. Към тази смес добавете хладко кисело мляко (или на стайна температура) и активираната мая.
Постепенно добавете брашното към течните съставки. В началото се бърка с лъжица, докато се поеме брашното, а когато се оформи гъсто тесто, продължете да месите на ръка. Трябва да се получи средно меко и гладко тесто. Покрийте и оставете на топло да втаса докато удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва малко, оформя се като питка, след което се разточва на кора с квадратна форма с размери приблизително 35х35 см или на правоъгълник. Нарежете го на ленти с ширина 1,5 см и ги навийте като охлюви. Пъхнете края на лентата под тестото, за да получите хубава форма.
Подредете охлювчетата в тава, покрита с хартия за печене, на малко разстояние помежду им, защото при печенето ще се надуят допълнително. Намажете ги с жълтък, разбит с малко олио и отгоре поръсете със сусам. Оставете ги да втасат малко докато загрее фурната.
Включете фурната да загрява на 220 градуса и щом сложите охлювите да се пекат, намалете градусите на 200 и ги печете около 20-25 минути или докато се зачервят хубаво.
Когато ги извадите от фурната, ги покрийте с кърпа за няколко минути, докато изстинат малко.
Да ви е сладко!