Ако искате да опитате хлебчета, които са меки като дунапрен и буквално се топят върху езика от нежност и пухкавост, то сте попаднали на правилната рецепта! Тези Памук-питки са всичко гореизброено плюс лесното им приготвяне, което ще ви изненада приятно. Необходими са ви само 2 яйца + 1 жълтък за намазване на питките преди печене.
Памук-питки с 2 яйца и 1 жълтък
Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 180 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 60 мл вода
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 2 ч. л. суха мая
- 50 г разтопено масло
- 1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко - за намазване
Начин на действие:
В дълбока купа се слагат 500 г брашно, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка захар и 2 чаени лъжички суха мая.
Разбъркайте добре, за да се изравнят съставките. След това добавете 180 мл топло мляко, 60 мл топла вода и накрая 50 г разтопено масло и 2 разбити (с вилица) яйца. Замесете с ръце хубаво меко и гладко тесто. Месете около 3-4 минути, докато постигнете еластичност.
Ако е лепкаво, добавете малко брашно и продължете да месите, но не прекалявайте с брашното. Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Покрийте го с фолио и оставете да втаса за половин час на стайна температура, докато удвои обема си.
След това прехвърлете тестото върху работна повърхност и поръсете с малко брашно и оформете руло. Разрежете го на 10 части, като от всяка част оформете топка или руло. Подредете ги в тава, застлана с хартия, и ги намажете със смес от жълтък и мляко.
Поръсете сусам отгоре и оставете тестото да почине 15 минути. През това време включете фурната да загрява до 200 градуса. Печете питките за около 15-20 минути, в зависимост от фурната ви.
Подробности можете да видите във видеото: