2 ч. л. желатин
400 мл млечна сметана
5 с. л. пудра захар
200 г заквасена сметана
1 шушулка ванилия или ванилова захар
4 с. л. елексир от рози или сладко от рози
листенца от рози и стрък от мента за гарниране
Желатинът се смесва с 50 мл студена вода и се оставя за 2 мин. да набъбне.
Течната сметана се слага да заври. Прибавят се захарта и семенцата от ванилията. Отстранява се от огъня и се добавя желатинът. Разбърква се, докато се разтопи. Прибавя се заквасената сметана, като добре се разбърква. Сипва се във форма или малки купички, леко намазани с олио. Слага се в хладилника да се стегне за 3-4 часа.
Формичките се обръщат и кремът се гарнира с еликсира от рози, листа от рози и мента. Ако има нужда, формите се потопяват за 4-5 сек. в съд с гореща вода, за да се обърнат по-лесно.
Вариации - Еликсирът от рози може да се замени със сладко от рози, разтопено на огън с 2-3 с.л. вода или коняк. Панакотата може да се приготви и с горски плодове - малини или ягоди.