Панираният кашкавал е един от най-често поръчваните аламинути в ресторантите. Ако обаче сте опитвали да си го приготвите у дома, най-вероятно сте завършвали с провал! Причината - кашкавалът се разтича не в чинията, а в тигана или загаря бързо!
И двата проблема могат лесно да бъдат предотвратени и днес ще научите как в тази статия.
При приготвянето на паниран кашкавал (или панирани сиренца) често възниква един основен проблем, а именно, че той изтича по време на пържене.
Разбира се, вие искате този процес да се случи в чинията, а не преди това, нали?
За щастие ние имаме трикове , за да предотвратим това.
Ето как да си гарантирате перфетния паниран кашкавал :
Внимателно изберете сиренето за това ястие
Снимка: pixabay
Изборът на сирене е много важен.
Зависи от вида и маслеността му.
Едамът обикновено се пържи добре, но Гауда, Ементал или Чедър също са подходящи.
Важно е сиренето да е с масленост поне 30%.
Снимка: pixabay
След нарязване панираното сирене от тези сортове ще се разтече красиво от панировката.
Популярни са и панираните пръчици моцарела или топените сиренца.
Снимка: pixabay
Друг важен момент е дебелината на кашкавала за паниране.
Трябва да отрежете парче от 1 см.
Не искате да загори бързо (ако е много тънко) и не искате да се изпържи лошо (ако е много дебело).
Панирайте кашкавала/сиренето, като използвате три трика
Обикновено сиренето се покрива с обикновено брашно, яйца и галета.
Снимка: pixabay
Опитните готвачи обаче отбелязват, че по-добро за целта е полугрубото брашно, което ще залепне по-добре за сиренето.
Не осолявайте яйцата, защото сиренето е достатъчно солено, както и галетата.
Причината също е, че солените яйца често стават редки и тогава не се комбинират добре с брашно и галета.
Ако по време на панирането се образуват бучки, ги отделете настрана, защото няма да изглеждат добре върху сиренето.
Процесът на паниране не трябва да бъде "насилствен".
Снимка: pixabay
Не натискайте с голяма сила съставките върху кашкавала, за да не се напука панировката.
Снимка: pixabay
След като сте панирали сиренето, в идеалния случай трябва да го направите отново.
Два слоя гарантират, че сиренето няма да изтече.
Сложете панирания кашкавал първо във фризера
Фризер и пържене изглежда малко странна комбинация, но според някои е необходима.
Ако искате сиренето да се разтопи на чинията, а не в тигана, сложете го предварително във фризера.
Единственият въпрос е кога да го направим.
Снимка: pixabay
Тук мненията са различни.
Някои съветват преди панирането, други - след това.
Готвачите са категорични и препоръчват да оставите панирания кашкавал (сирене) да престои на стайна температура за около 10 минути преди пържене.
Пластовете се смесват по-добре, ще бъде по-здравословно и има по-голям шанс сиренето да не изтече.
Запомнете начина на пържене на кашкавала
Снимка: pixabay
Кашкавалът трябва да се запържи в дебел слой мазнина.
И каква трябва да е тази мазнина?
Подходящи са мазнини с неутрален вкус и висока точка на горене.
В това въображаемо състезание печели рапичното олио.
Използвайте фритюрник с прясно олио или изберете малка, но по-висока тенджера.
Сиренето трябва да "плува" и да не е напоено с мазнина.
Сложете сиренето в добре загрято олио (след като хвърлите вътре парче галета, олиото ще започне да "шупва" около него).
Колко време да пържите панирания кашкавал?
Обикновено една минута (макс.
Обърнете го само веднъж.
Внимателно извадете панирания кашкавал и го поставете върху хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина.
Снимка: pixabay
След това не остава нищо друго освен да изберете една от гарнитурите, било то картофи или салата, или да добавите сос, в идеалния случай домашен.