6 стръка праз
2 яйца
4 с. л. брашно
1 ч. ч. галета
1 с. л. мак
1 ч. л. кимион или ким на зърна
2 с. л. фъстъчено олио
4 с. л. слънчогледово олио
за сос беарнез:
6 зърна черен пипер
½ глава лук, нарязана на ситно
2 с. л. пресен естрагон или 1 ч.л. сушен
3 с. л. винен оцет
3 жълтъка
200 г студено краве масло, нарязано на кубчета
сол на вкус
кайенски пипер на вкус
Сосът се приготвя, като се слагат да се сварят черният пипер, лукът, естрагонът и оцетът. Варят се, докато течността се редуцира наполовина, след което се прецежда.
Жълтъците се разбиват с редуцираната смес на водна баня, докато се сгъстят.
Прибавят се кубчетата студено масло, като сосът се разбива непрекъснато до пълното им поемане.
Празът се почиства и се нарязва на парчета, дълги по 5 см. Слага се за 8 мин. да се подвари във вряща подсолена вода. След това се подсушава.
Всяко парченце праз се потопява в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в смес от галета, кимион и мак. Пържат се в загрятата мазнина, докато се зачервят. Сервират се със соса и гарнитура от варен ориз.