500 гр. сушена риба треска
1 червена пиперка
1 зелена пиперка
1 лук
черен пипер
За панировката:
250 гр. брашно
100 гр. маргарин
2 яйца
1 купичка прясно мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
сол и черен пипер
За скордалия:
3 скилидки чесън
3-4 филии сух хляб
1/2 купа със смлени орехи
оцет
зехтин
сол
Почистете рибата и нарежете на малки парченца, като прибавите черен пипер. Нарежете на малки кубчета лука и пиперите и ги поставете заедно с рибните парченца в голяма купа. Разбийте с миксер продуктите за панировката и смесете с рибната смес. В тиган поставете достатъчно зехтин и изпържете рибата с обилна панировка.
За да приготвите соса скордалия: накиснете хляба, отделете кората, изцедете и разтрошете на трохи. Добавете чесъна, който предварително сте смачкали и с помощта на миксер разбъркайте сместа, като полека прибавяйте зехтина, докато придобие кремообразен вид. Прибавете оцета и солта. Накрая сложете и смлените орехи.