Тези вкусни панирани чушки в тесто ги правя при всеки свободен повод, особено ако ми дойдат гости. Чудесни са и за обяд, и само за "мезене" с чаша вино или ракийка. Тестото се прави относително бързо, не се чака да втаса, а веднага се омесва и разточва, след което се нарязва и завива около чушките, а накрая се пържат в олио.
Важно е да знаете, че панираните чушки по този начин не са много мазни и са готови за около 30 минути, цялата процедура е бърза, а ако сте сръчни със сигурност ще ви трябва по-малко време за приготвянето им. Да ви кажа - при мен вървят повече от всяко друго основно ястие, което сервирам на масата и винаги ми казват, че не им стигат.
Панирани чушки в тесто
Продукти:
7 средни чушки
извара или сирене
1 яйце
5 супени лъжици кисело мляко
1 чаена лъжичка сол
200 г брашно
12 г бакпулвер или 1 пакетче
Това количество тесто е достатъчно за 7 броя и количеството съставки в тестото се регулира според броя на чушките.
В случай, че искате да направите по-голямо количество, моята препоръка е да не удвоявате количеството съставки, а да замесите втора доза тесто отделно, защото не е същото, когато тестото се омеси в по-голямо количество от предписаното. Освен това е по-лесно да се работи с по-малко тесто.
Приготвяне:
Първо се запичат чушките директно на котлона, на ниска температура, по малко от всички страни. След като омекнат малко ги дръпнете от котлона и изчакайте да изстинат леко, за да ги напълните с извара или сирене.
Първо ги посолете отвън, след това направете разрез в средата, извадете семето, посолете вътрешностти и напълнете с извара или сирене. Ако използвате извара, тогава я посолете по ваш вкус.
Оставете чушките настрана и пригответе тестото: разбийте едно яйце в купа и добавете 5 супени лъжици кисело мляко и 1 чаена лъжичка сол. Разбийте добре с тел или бъркалка.
След това смесете брашното и бакпулвера и постепенно ги добавете към сместа, докато получите фино и гладко тесто, което не се рони и не лепне. Не е нужно да чакате тестото да втаса, а веднага след омесването го прехвърлете върху набрашнена работна повърхност и разточете възможно най-тънко.
Когато го разточите, нарежете на лентички с дебелина 1,5-2 пръста и увийте всяка чушки с тестена лентна.
Чушките се пържат в умерено количество олио, ще са ви нужни около 150 мл и трябва да е леко загрято.
Подредете ги в тигана и запържете от двете страни, докато се зачервят хубаво, след което ги извадете върху хартия за печене, а когато изстинат, ги сервирайте със сос по желание.
Да ви е сладко!