1 ч.ч. (145 грама) лешници
1 ч.ч. (160 грама) бланширани бадеми
1 ч.ч. (145 грама) сурово кашу
1 ч.ч. (150 грама) сушени фурми (без костилка)
100 г захаросани червени череши
2 / 3 ч.ч. (100 гр) брашно
2 ч.л. смесени подправки (смлени канела, карамфил, индийско орехче и бахар)
1 ч.л. джинджифил
1 / 3 ч.ч. (80 мл) мед
1 / 3 ч.ч. (70 гр) пудра захар
1 / 3 ч.ч. (70 грама) кафява захар
пудра захар
Загрейте фурната до 160 градуса. Сложете лешниците в тава. Поставете бадемите и кашуто в отделна тавичка. Печете двете тави за 7-8 мин., докато ядките леко се препекат и ги извадете от фурната. Разтрийте лешниците в чиста кърпа, за да пемахнете люспите на ядката. Сложете всички ядки заедно с фурмите, черешите, брашното, смесените подправки и джинджифила в голяма термоустойчива купа. Намазнете тава, широка около 20 см., и поставете на дъното й хартия за печене. Отделно загрейте меда, пудрата и кафявата захар и 2-3 ч.л. вода на слаб огън. Бъркайте, като обирате кристалчетата захар, които залепват по стените на съда, така че да се разтворят. Продължете до пълното разтваряне на захарта. Усилете котлона и изчакайте сместа да заври. Оставете така да поври, без да разбърквате, за 2-3 мин. След това отстранете сместа от огъня, смесете я с ядките и разбъркайте още докато е гореща. Прехвърлете всичко в приготвената вече тава и натиснете леко сместа с ръце. Печете в предварително загрятата фурна за 45 мин. След това извадете сладкиша и го оставете да изстине напълно на стайна температура. С нож минете по краищата на тавата, за да отлепите сместа. Извадете я и махнете хартията за печене. Поръсете сладкиша с пудра захар.