Ако обичате мариновани зеленчуци и искате да опитате нещо ново и интересно, не пропускайте нашата рецепта за мариновани патладжани . Яркият вкус на маринованите рулца от патладжан без съмнение ще бъде оценен от всички!
Доста е лесно, а резултатът е по-вкусен от традиционните зимнини като кисели краставички или царска туршия! Ето рецептата за Патладжанено мезе в буркани :
Патладжанени рулца за зимата
Продукти:
патладжан - 2 кг;
сол - за всеки буркан, 2 ч.л.;
оцет (4%) - 2 чаши за всеки буркан.
За пълнежа:
червени чушки - 0,5 кг;
люта чушка - 3 бр;
моркови - 3 бр;
чесън - 1 глава;
мента - 1 връзка;
магданоз - 2 връзки;
сол - 1 с.л.
Приготвяне:
Нарежете всеки патладжан на 4-5 парчета с еднаква дебелина.
Поставете патладжана в тава, покрита с хартия за печене и печете на 200 градуса за 15 минути.
Смелете червените чушки, лютите чушки, чесъна и подправките в блендер.
Настържете морковите на ситно ренде. Добавете сол, захар и разбъркайте добре.
Поставете по 2-3 лъжички от плънката върху всеки резен печен патладжан и завийте на рулца.
Поставете рулцата в буркан от 0,5 литра, като поръсвате леко със сол между слоевете. Напълнете бурканите с оцет и затворете капаците.
След около 3-5 дни маринованите патладжани могат да се сервират на масата. Маринованите патладжанени рулца могат да се съхраняват на хладно място до 1 година.